Lär dig mer om pollen och pollenallergi

Björkpollen i svepelektronmikroskop

När och var finns pollen? Vad är egentligen pollen och hur fungerar det? Här kan du läsa om vad pollenet har för funktion i naturen.

Läs mer
Maskrosor

Vilka växter orsakar pollenallergi och när finns pollen i luften? Här kan du läsa mer om de olika pollenslag som finns och hur vanliga de är.

Läs mer
Pollenallergi

Vad kan man göra om man lider av pollenallergi? Vilka möjligheter finns? Här kan du läsa mer om vad du kan göra för din allergi.

Läs mer
Martin von Pfaler

Pollen.se är en fristående informationssajt. Här kan du läsa om Pollen.se och och oss som ligger bakom.

Läs mer
 

Lite info om gräsblomningen

Ax från ängskavle

Med försommaren inleds gräsens blomning och nu väntar en besvärlig tid för alla gräspollenallergiker. Redan nu i slutet av maj slår de första av de större ängsgräsen ut i blom och börjar sprida sitt pollen med hjälp av vinden.

Gräspollensäsongen är mycket mer utdragen än björkpollensäsongen, eftersom antalet gräsarter som ska blomma är så många fler än antalet björkarter i Sverige. De olika gräsen blommar vid olika tidpunkter på säsongen, vilket gör att gräspollen kan förekomma i luften under hela sommarhalvåret.

Den mest intensiva gräspollenperioden varar från början av juni till mitten av juli ungefär. I takt med att allt fler gräsarter slår ut i blom stiger halten gräspollen i luften under försommaren. Redan nu står ängskavlen – ett av våra höga ängsgräs – färdig att slå ut i blom (se bilden). Nu är hög tid för alla gräspollenallergiker att förbereda sig för gräspollensäsongen.